Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane knedle z morelami"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1080
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 3004
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1080
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 3004
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. W tym czasie morele rozetnij, wyjmij pestki, a w ich miejsce włóż migdały. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem. Dodaj uprzednio przesianą mąkę, kaszkę, żółtka, łyżkę masła i ew. trochę soli do smaku. Wyrób gładkie ciasto.
Odrywaj porcje ciasta serowo-ziemniaczanego. Formuj z nich placuszki. Na każdym połóż morelę z migdałem. Zlep brzegi ciasta i uformuj knedle. Włóż je do osolonego wrzątku. Gotuj kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Resztę masła stop z wraz z miodem. Wsyp tartą bułkę, mieszając, zrumień ją. Knedle podawaj polane bułeczką i sosem karmelowym.Źródło: Tina