Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczki z patelni z sosem tzatziki

Ziemniaczki z patelni z sosem tzatziki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 404

łatwe, smaczne, sycące, tanie

Składniki

  • ziemniaki, 5 dużych lub 10 małych
  • cebula, 1 duza
  • pieczarki, 100 g
  • ser żółty (cheddar lub gouda), 100 g
  • olej
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • papryka słodka mielona, łyżeczka
  • vegeta, łyżeczka
  • jogurt naturalny typu greckiego, 400-500 ml
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • górek zielony, 1
  • koperek, pół pęczka
  • czosnek, 4 ząbki
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaczki z patelni z sosem tzatziki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać,pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Ser zetrzeć na cienkich oczkach.

  2. Sos: Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach, posolić i dokładnie odsączyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, drobno posiekany koperek i jogurt naturalny. Wstawić do lodówki .

  3. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone ziemniaki i smażyć od czasu do czasu mieszając, aby i zmiękły i nabrały koloru.

  4. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki z cebulą.

  5. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać do nich podsmażone pieczarki z cebulą i smażyć razem przez ok. 5 min.

  6. Do ziemniaków dodać przyprawy (sporo świeżo mielonego pieprzu).

  7. Pod koniec smażenia, kiedy ziemniaki są już miękkie i rumiane dodać starty ser, zdjąć z ognia i od razu kłaść na talerze.

  8. Podawać gorące z wcześniej przyrządzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń