Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziołowe kule"
Pyszne kolorowe danie pelne smaku i aromatu które smakuje nawet niejadkom.
Odsłon: 229
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9025
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2927
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 475
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2320
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9025
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2927
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 475
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2320
Składniki
Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski. Mrożony rozmroź, podgrzewając na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak, dopraw i zostaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj z bułką. Dodaj chłodny szpinak, jajka, starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Wymieszaj dokładnie, by dobrze się połączyły.
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Z ciasta formuj spore kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 12-15 minut. Przełóż na sto, osącz. Trzymaj w cieple. Orzechy przekrój na połówki. Wrzuć na rozgrzane masło, zmniejsz ogień i podgrzewaj kilka minut. Polej ziołowe kule. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Tyle pysznych klusek i kluseczek!
W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo: •Gnocchi (czyt.: niokki) – włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek.
•Hałuski czy szpecle – ziemniaczane kluseczki wytwarzane z utartych na tarce kartofli, połączonych mąką ziemniaczaną.
•Knedliki – popularna w kuchni czeskiej i słowackiej, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków lub bułki i mąki pszennej. Mają kształt walców, krojonych na plastry po ugotowaniu.
•Pampuchy – kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.Źródło: Naj
Przepisy Dania główne
Dania główne
Chaczapuri
Dania główne
Tarta z cukinią
Dania główne
Krokiety bolognese
Dania główne
Farsz do naleśników na słono
Chaczapuri
nie przepadam za jajkami wiec postanowiłam zrobić dla siebie chaczapuri z pie...
Odsłon: 58
Tarta z cukinią
Prosta i szybka w przygotowaniu tarta z cukinią doskonale sprawdzi się zarówn...
Odsłon: 1201