Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1276
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1293
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 226
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1276
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1293
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 226
Składniki
Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski. Mrożony rozmroź, podgrzewając na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak, dopraw i zostaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj z bułką. Dodaj chłodny szpinak, jajka, starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Wymieszaj dokładnie, by dobrze się połączyły.
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Z ciasta formuj spore kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 12-15 minut. Przełóż na sto, osącz. Trzymaj w cieple. Orzechy przekrój na połówki. Wrzuć na rozgrzane masło, zmniejsz ogień i podgrzewaj kilka minut. Polej ziołowe kule. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Tyle pysznych klusek i kluseczek!
W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo: •Gnocchi (czyt.: niokki) – włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek.
•Hałuski czy szpecle – ziemniaczane kluseczki wytwarzane z utartych na tarce kartofli, połączonych mąką ziemniaczaną.
•Knedliki – popularna w kuchni czeskiej i słowackiej, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków lub bułki i mąki pszennej. Mają kształt walców, krojonych na plastry po ugotowaniu.
•Pampuchy – kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.Źródło: Naj