Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Składniki
Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski. Mrożony rozmroź, podgrzewając na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak, dopraw i zostaw do ostygnięcia.
Mąkę wymieszaj z bułką. Dodaj chłodny szpinak, jajka, starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Wymieszaj dokładnie, by dobrze się połączyły.
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Z ciasta formuj spore kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 12-15 minut. Przełóż na sto, osącz. Trzymaj w cieple. Orzechy przekrój na połówki. Wrzuć na rozgrzane masło, zmniejsz ogień i podgrzewaj kilka minut. Polej ziołowe kule. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Tyle pysznych klusek i kluseczek!
W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo: •Gnocchi (czyt.: niokki) – włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek.
•Hałuski czy szpecle – ziemniaczane kluseczki wytwarzane z utartych na tarce kartofli, połączonych mąką ziemniaczaną.
•Knedliki – popularna w kuchni czeskiej i słowackiej, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków lub bułki i mąki pszennej. Mają kształt walców, krojonych na plastry po ugotowaniu.
•Pampuchy – kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.Źródło: Naj