Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowe kule

Ziołowe kule

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Ziołowe kule"

Składniki

  • 15 dag świeżego szpinaku (20 dag mrożonego)
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag żółtego sera startego na grube wiórki
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • po łyżce posiekanego szczypiorku
  • natki pietruszki
  • selera
  • bazylii lub szałwii
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski. Mrożony rozmroź, podgrzewając na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak, dopraw i zostaw do ostygnięcia.

  2. Mąkę wymieszaj z bułką. Dodaj chłodny szpinak, jajka, starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Wymieszaj dokładnie, by dobrze się połączyły.

  3. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Z ciasta formuj spore kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 12-15 minut. Przełóż na sto, osącz. Trzymaj w cieple. Orzechy przekrój na połówki. Wrzuć na rozgrzane masło, zmniejsz ogień i podgrzewaj kilka minut. Polej ziołowe kule. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

  4. Tyle pysznych klusek i kluseczek!

  5. W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo: •Gnocchi (czyt.: niokki) – włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek.

  6. •Hałuski czy szpecle – ziemniaczane kluseczki wytwarzane z utartych na tarce kartofli, połączonych mąką ziemniaczaną.

  7. •Knedliki – popularna w kuchni czeskiej i słowackiej, przygotowywane z ugotowanych ziemniaków lub bułki i mąki pszennej. Mają kształt walców, krojonych na plastry po ugotowaniu.

  8. •Pampuchy – kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń