Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zrazy z ziemniakami i fasolką"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1298
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24797
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1298
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24797
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 80
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 4,80 zł.
Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy dość gęsto w ośmiu płytkich żaroodpornych miseczkach. 150 ml śmietany doprawiamy pieprzem i solą, polewamy ziemniaki. Pieczemy ok. 45 minut w 200oC.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie 8–10 minut. Pory kroimy na 8 kawałków. Cebulę kroimy w niezbyt grube półplastry.
Steki z łopatki rozbijamy, żeby były dość cienkie, posypujemy pieprzem i solą. Na każdym układamy plasterek sera, półplaster cebuli, kawałek pora i kilka fasolek. Spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony 6–8 minut.
Mięso zdejmujemy z patelni, wlewamy bulion i odparowujemy przez kilka minut. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, mieszamy. Sos odstawiamy do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy fasolkę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
Zrazy podajemy polane sosem, z upieczonymi ziemniakami i fasolką.
Wartość odżywcza porcji 740 kcal Białko 56 g/Tłuszcz 41 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia