Do góry

Desery Przepis na:

Apple crumble/ krucha szarlotka

Apple crumble/ krucha szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 60

Dodano:

Odsłon: 3841

Szybka i prosta szarlotka po angielsku :) Ok 350 kcal w porcji.

Składniki

  • 5-6 młodych jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • lody do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obieram jabłka, wykrawam gniazda nasienne, kroję w nieduże cząstki. Dodaję połowę cukru, cynamon i ewentualnie rodzynki, mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni), niech się prażą.

  2. Przesianą mąkę szybko wyrabiam palcami ze schłodzonym, rozdrobnionym masłem i pozostałym cukrem. Powinna powstać sypka kruszonka. Wyjmuję i odkrywam jabłka (można przemieszać, a młode jabłka powinny szybko zmięknąć), posypuję równomiernie kruszonką i wstawiam do piekarnika na kolejne ok. 15-20 minut albo do zrumienienia kruszonki. Upieczoną 'szarlotkę' podaję od razu na ciepło z lodami.

    Co mówi smok do smoka przed jedzeniem?
    "Smocznego" :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 września 2013 To jest super szybka i przepyszna szarlotka, koniecznie do szybkiego zrobienia :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń