Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i prosta szarlotka po angielsku :) Ok 350 kcal w porcji.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 463
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 401
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1498
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5767
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 463
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 401
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1498
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5767
Składniki
Obieram jabłka, wykrawam gniazda nasienne, kroję w nieduże cząstki. Dodaję połowę cukru, cynamon i ewentualnie rodzynki, mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni), niech się prażą.
Przesianą mąkę szybko wyrabiam palcami ze schłodzonym, rozdrobnionym masłem i pozostałym cukrem. Powinna powstać sypka kruszonka. Wyjmuję i odkrywam jabłka (można przemieszać, a młode jabłka powinny szybko zmięknąć), posypuję równomiernie kruszonką i wstawiam do piekarnika na kolejne ok. 15-20 minut albo do zrumienienia kruszonki. Upieczoną 'szarlotkę' podaję od razu na ciepło z lodami. Co mówi smok do smoka przed jedzeniem? "Smocznego" :)