Desery Przepis na:
Apple crumble/ krucha szarlotka

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 60
Dodano: 17.09.2013
Odsłon: 3841
Składniki
- 5-6 młodych jabłek
- 6 łyżek cukru
- 200 g mąki
- 100 g masła
- czubata łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- lody do dekoracji
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Obieram jabłka, wykrawam gniazda nasienne, kroję w nieduże cząstki. Dodaję połowę cukru, cynamon i ewentualnie rodzynki, mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni), niech się prażą.
-
Przesianą mąkę szybko wyrabiam palcami ze schłodzonym, rozdrobnionym masłem i pozostałym cukrem. Powinna powstać sypka kruszonka. Wyjmuję i odkrywam jabłka (można przemieszać, a młode jabłka powinny szybko zmięknąć), posypuję równomiernie kruszonką i wstawiam do piekarnika na kolejne ok. 15-20 minut albo do zrumienienia kruszonki. Upieczoną 'szarlotkę' podaję od razu na ciepło z lodami.
Co mówi smok do smoka przed jedzeniem?
"Smocznego" :)
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 17 września 2013Zgłoś do usunięcia
To jest super szybka i przepyszna szarlotka, koniecznie do szybkiego zrobienia :))3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 września 2013Zgłoś do usunięcia
Smocznego! And a thumb up:)2 Kto głosował? | Odpowiedz