Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja na ciasto pieczone w formie o średnicy 22 cm.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117753
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8243
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3064
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1933
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1453
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117753
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8243
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3064
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1933
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1453
Składniki
Mąkę wsypać do miski, drożdże umieścić w zagłębieniu w mące, zalać je mlekiem i posypać niewielką ilością mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Roztopione masło wymieszać z cukrem i solą. Dodawać kolejno jajka i ubijać. Ciasto pokryć płócienną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Wówczas ciasto można powtórnie zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia- tak przygotowane będzie delikatniejsze. Rodzynki namoczyć na godzinę w rumie. Formę wysmarować tłuszczem, dokładnie posypać bułką tartą i schłodzić aby tłuszcz stężał i bułka tarta się nie osypywała. Ciasto zagnieść z rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową, włożyć je do formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, wstawić je do piekarnika nagradzanego do temperatury około 200 C i piec około 45 minut. Jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka, należy je wyjąć z piekarnika, odstawić na jakiś czas, po czym wyjąć z formy. Po całkowitym ostudzeniu posypać babkę cukrem pudrem. Ciasta drożdżowe nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego należy spożyć je jak najszybciej.