Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu do tej pory babka drożdżowa była raczej tradycyjna. Nic w niej nie zmieniano. Postanowiłam ją jednak nieco urozmaicić. Inspiracją dla tego wypieku było znane ucierane ciasto zebra. Moja wersja popularnej zebry to właśnie taka czarno-biała babka drożdżowa. Co ciekawe przygotowanie samego ciasta nie jest trudne i nie zajmuje więcej czasu, niż przy klasycznej babce drożdżowej. Babka drożdżowa a'la zebra bardzo posmakowała mojej rodzinie. Zaskoczyło ich to proste połączenie.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4252
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416844
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4252
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416844
Składniki
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość. Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego bloga!