Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu do tej pory babka drożdżowa była raczej tradycyjna. Nic w niej nie zmieniano. Postanowiłam ją jednak nieco urozmaicić. Inspiracją dla tego wypieku było znane ucierane ciasto zebra. Moja wersja popularnej zebry to właśnie taka czarno-biała babka drożdżowa. Co ciekawe przygotowanie samego ciasta nie jest trudne i nie zajmuje więcej czasu, niż przy klasycznej babce drożdżowej. Babka drożdżowa a'la zebra bardzo posmakowała mojej rodzinie. Zaskoczyło ich to proste połączenie.
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto.
Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.
Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego bloga!
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 51
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 719
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4406
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 43
Tradycyjna libańska sałatka Tabbouleh to zdrowa wegańska przystawka z kaszą b...
Odsłon: 51
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 719
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4406
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 43
Składniki
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość. Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego bloga!
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z frużeliną truskawkową
Desery
Świąteczny torcik makowy
Desery
Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową
Desery
Błyskawiczne ciastka serkiem i borówkami
Sernik na zimno z frużeliną truskawkową
takie typowo letnie ciasto
Odsłon: 3
Świąteczny torcik makowy
Przedstawiam przepis na świąteczny torcik makowy, który co roku gości na nasz...
Odsłon: 10