Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna lukrowana baba, a nawet dwie... Przepis pochodzi ze starego numeru przyjaciółki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22563
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14877
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4669
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44465
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 623
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 637
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22563
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14877
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4669
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44465
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 623
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 637
Składniki
Do 100 ml ciepłego mleka wsypać drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z rozczynem, roztopionym masłem, resztą mleka i szczyptą soli. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ubić białka i dokładnie wymieszać z wyrośniętym ciastem. Można dodać trochę bakalii do środka (ja posypałam tylko na wierzch babki).
Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką dwóch foremek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Baby po przestudzeniu, wyjąć z formy, udekorować lukrem i ozdobić bakaliami lub jak w oryginale udekorować skórką pomarańczową.
Najwięcej czasu pochłania wyrośnięcie bab, ale naprawdę warto się skusić.