Do góry

Desery Przepis na:

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 413

Dodano:

Odsłon: 2930

Babka wielkanocna rozpływa się w ustach bo jest lekka jak puch.

Składniki

  • masło, 25 dkg
  • cukier, 15 dkg
  • cukier waniliowy, 1/2 op
  • Jaja, 4 szt
  • sól, szczypta
  • mąka, 1/2 kg
  • proszek do pieczenia, 1/2 op
  • mleko, 100-125 ml
  • kawałki czekolady lub rodzynki
  • bułka tarta i margaryna do formy.
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka wielkanocna

Przygotowanie

  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więć wyciagam je godzinę wcześniej. Utrzeć masło z szczyptą soli i cukrami na puch. Dodać zółtka i mieszać z masą. Ucieramy dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

  2. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady lub rodzynki . Ciasto wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Ostudzoną babkę mozemy polać stopioną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń