Do góry

Desery Przepis na:

Bazyliszek

Bazyliszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1684

Bazyliszek, to niewielki i niepozorny torcik, który w środku skrywa mocno czekoladowe blaty z dodatkiem aromatycznej bazylii, przełożone delikatnym kremem śmietankowym oraz słodko-kwaśnymi truskawkami w occie balsamicznym.

Składniki

  • Składniki (tortownica o średnicy 10 cm): 3/4 szklanki mleka; 1 łyżeczka octu jabłkowego; 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 3/8 szk
  • Krem śmietankowy: 150 g serka mascarpone; 1 łyżka cukru pudru
  • Truskawki w occie balsamicznym: 80 g świeżych lub mrożonych truskawek; 1/4 szklanki brązowego cukru; 1 łyżka octu balsamicznego;
  • Krem maślany na bezie szwajcarskiej: 2 białka (70 g); 50 g cukru; 95 g miękkiego masła; 25 g świeżej bazylii; 1 łyżka słodkiej ś
  • Dekoracje: świeże truskawki; galaretki w cukrze; bezy; ciasteczka digestive; świeża bazylia; bazyliowy krem maślany
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bazyliszek

Przygotowanie

  1. Ciasto: W dużej misce umieścić mleko i dodać do niego ocet jabłkowy. Całość wymieszać szybko trzepaczką do momentu uzyskania w miarę stabilnej piany.

    W drugiej większej misce umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać. Kolejno dodawać resztę mokrych składników: olej, gorzką czekoladę rozpuszczoną w tzw. "kąpieli wodnej" i mleczną pianę. Całość krótko wymieszać metalową trzepaczką, do momentu połączenia się składników (nie dłużej).

    Gotowe ciasto przelać do tortownicy z dnem oraz bokami (rant tortownicy najlepiej posmarować masłem i przykleić do niego rulon z papieru do pieczenia wysoki na ok 15 cm, tworząc papierowy komin) wyłożonym papierem do pieczenia.

    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 50-60 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka" - wykałaczka wbita w środek pieczonego ciasta po wyciągnięciu jej z niego jest czysta. Wystudzić. Z ostudzonego ciasta ściąć wyrośniętą "górkę" (można zjeść) i podzielić na trzy blaty o równej grubości.

  2. Krem śmietankowy: Serek mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem, do połączenia składników. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

  3. Truskawki w occie balsamicznym: Truskawki umieścić w rondelku, zasypać cukrem i zalać octem. Całość doprowadzić do wrzenia i lekko zredukować. Na sam koniec dodać wanilię oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ponownie zagotować by zgęstniała. Odstawić do ostygnięcia.

  4. Krem maślany na bezie: Do dużej miski wlać białka i dodać cukier, całość ustawić nad kąpielą wodną i energicznie mieszać rózgą, aż do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru (nie dopuścić do zagotowania białek!). Kiedy cukier się już rozpuści zestawić miskę znad garnka z gorącą wodą i zacząć je od razu ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ponad 10 minut, aż do momentu otrzymania pięknej, sztywnej i lśniącej bezę szwajcarskiej.

    Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami kawałki bardzo miękkiego masła - i tu zaczynają się tzw. schody bo nasza piękna beza zacznie znikać, a zamiast niej pojawi się zważona masa, ale niczym się nie przejmujcie - po prostu tak ma być ;) Masło należy miksować tak długo, aż masa (w dalszym ciągu zważona) zrobi się gęsta i zacznie przylegać do mieszadeł miksera. Kiedy masa będzie gęsta, naczynie z nią należy ponownie ułożyć nad garnkiem z gorącą wodą, ciągle miksując. Gdy masa zacznie się topić, miskę trzeba ściągnąć znad kąpieli wodnej i dalej mieszać, aż znowu stanie się gęsta i zupełnie gładka. I tym o to magicznym sposobem ze zważonej masy otrzymujemy gładziutki krem maślany.

    Bazylię zalać śmietaną i zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.

    Krem maślany podzielić na dwie części, mniejszą (około 3 łyżki) i większą (reszta), każdą z nich zabarwić na zielono przez dodatek bazyliowego puree - większą część na jasno zielono, a mniejszą na ciemno zielono. W przypadku zważenia się któregoś z bazyliowych kremów zastosować sztuczkę z garnkiem z gorącą wodą.

  5. Złożenie: Pierwszy z czekoladowych blatów umieścić w tortownicy z papierowym kominem (takim samym jak przy pieczeniu, gdyż torcik po złożeniu będzie dość wysoki - około 11 cm) i wycisnąć na niego około łyżki kremu śmietankowego, rozsmarować równomiernie po całej powierzchni blatu, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć kremową obręcz wzdłuż brzegu blatu. Do środka nałożyć połowę truskawek w occie i przykryć drugim blatem. Na drugim blacie powtórzyć pierwsze przełożenie torciku i nakryć trzecim blatem. Całość dobrze schłodzić w lodówce, a następnie zdjąć obręcz tortownicy, papierowy komin i całość obłożyć jasno zielonym kremem maślanym, wyrównać. Ponownie schłodzić w lodówce i nanieść na tort ciemno zielone kleksy, wyrównać.

  6. Dekoracje: Przy pomocy pozostałego kremu maślanego, świeżych owoców i ziół oraz słodyczy udekorować wierzch tortu według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 29 stycznia 2018 O rany. Cóż więcej można powiedzieć ! Coś niesamowitego. Oczywiście zabieram. Co prawda, nie dla "słodziaka", ale na tort urodzinowy dla wnusi - jak najbardziej. Ładna nazwa i wspaniale wygląda. Dzięki za super przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń