Do góry

Desery Przepis na:

Bezy z kremem rumowym

Bezy z kremem rumowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 4174

Bardzo słodkie, bardzo smaczne.

Składniki

  • 5 jajek (białka)
  • 200 gr cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka z pomarańczy
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 370 ml zimnego mleka
  • 1 torebka kremu rumowego
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na pianę i stopniowo dodajemy do niej cukier cały czas miksując. Piana powinna być sztywna. Na koniec miksowania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
    A na samym końcu dokładamy skórkę z pomarańczy. Musimy dokładnie i delikatnie wymieszać całość.


  2. Krem

    Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i wsypujemy zawartość opakowania. Miksujemy przez ok 3 minut zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  3. Blachę wykładamy pergaminem. Obrysowujemy na papierze kółka i nakładamy na nie pianę. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. W tej temperaturze pieczemy bezy przez ok 25-30 minut. Nie używamy teroobiegu. A następnie temperaturę obniżamy do 100 stopni i nasze bezy pozostawiamy w niej jeszcze przez ok 35-40 minut.

    Upieczone bezy przekładamy kremem i dżemem porzeczkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń