Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezy z truskawkami i bitą śmietaną, są idealne nawet dla maluchów od 1 roku życia :)
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 36
...ale pyszny.
Odsłon: 91
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 199
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 36
...ale pyszny.
Odsłon: 91
Składniki
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 100°C. Białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i mąkę. Jeżeli piana nie chciała się ubić na sztywno (bo np. białka były z lodówki), nic nie szkodzi - wówczas na pergaminie rozlewamy płaskie kółka, a po upieczeniu otrzymamy bezowe krążki. Jeżeli piana jest sztywna, łyżeczką nakładać na pergamin w miarę równe, nieduże kupki, pamiętając, że urosną i mogą się posklejać. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec powoli, aż bezy będą suche (ok. 2 godzin). Śmietankę kremówkę ubić na puch, pod koniec ubijania dodając dla aromatu listki melisy i skórkę cytrynową. Na bezowych krążkach kłaść łyżkę bitej śmietany i dekorować obficie cząstkami truskawek. Można też w dużej szklanej misce grubo pokruszyć bezy, wymieszać z bitą śmietaną i posiekanymi truskawkami - najlepsze będą dobrze schłodzone.