Do góry

Desery Przepis na:

biszkopt z bitą śmietaną

biszkopt z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 73

Bardzo prosty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny. Wyśmienity do niedzielnej kawy.

Składniki

  • 4 jajka
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
  • ½ szkl. maki pszennej,
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ litra śmietany 36%
  • 2 żelfixy
  • 2 łyżki cukru pudru
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
biszkopt z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać aż się cukier rozpuści.
    Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do prostokątnej blaszki / u mnie to blaszka o wym.12 x25cm / i piec 30 min w temp. 180 st. w zależności od piekarnika.

  2. Ubić śmietanę bardzo mocno schłodzoną w lodówce mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z żelfixem i jeszcze ubijać przez kilka sekund do połączenia się składników.

  3. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.

    Blaty biszkoptu nasączyć wodą z aromatem / u mnie mój ulubiony/ lub mocną herbatą, posmarować dżemem i przełożyć bitą śmietaną.

    Wierzch biszkoptu posmarować polewą czekoladową ,brzegi dookoła posypać wiórkami kokosowymi a środek kolorową posypką.

  4. Życzę wszystkim smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń