Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z brzoskwiniami

Biszkopt z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 53

Dodano:

Odsłon: 551

Lubię ciasta z galaretką. Ale zwykły biszkopt to już dla mnie za mało. A to jest ciasto szybkie w przygotowaniu, a wygląda i smakuje prawie jak tort.

Składniki

  • 3 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka proszku z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe
  • ozdoby
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. *Białka ubić.
    *Żółtka ubić z cukrem,
    *dodać mąkę, mąkę z chleba świętojańskiego, proszek do pieczenia i kilka łyżek ubitych białek.
    *Połączyć.
    *Wyłączyć mikser i dodać resztę białek.
    *Wymieszać łyżką.
    *Wylać do tortownicy 26cm.
    *Piec ok. 30 min./180oC.

  2. *Na wystudzonym biszkopcie ułożyć pokrojone w grube plastry brzoskwinie,
    *zalać tężejącą galaretką. Udekorować.
    Widoczna na zdjęciu galaretka została raczej ułożona łyżką niż wylana, co dało końcowy efekt nierównej powierzchni, takiej kryształowej. Lubię ten efekt. Ciekawie prezentują się na takiej powierzchni powtykane tu i tam ozdoby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń