Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami w galaretce

Biszkopt z truskawkami w galaretce

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 6997

Biszkopt z tego przepisu dzielę na trzy części. Dwie części ciasta przechowuję w lodówce zawinięte w folię. Na biszkopt można położyć inne (miękkie) owoce np. maliny.

Składniki

  • jajka, 6 sztuk
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana, 1 i 1/2 szklanki
  • mąka tortowa, 1 łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 mała paczka 16 g
  • galaretka owocowa, 2 paczki
  • truskawki, 1/2 - 1 kg
  • krem może być z paczki albo śnieżka, do posmarowania biszkoptu
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z truskawkami w galaretce

Przygotowanie

  1. Żółtka ubić z połową cukru, białka ubić z resztą cukru. Stopniowo dodawać białka do żółtek.

  2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej. Upiec biszkopt. Pod koniec pieczenia zmiejszyć tempereturę w piecu, później wyłączyć i zostawić jeszcze na chwilę w piecu.

  3. Galaretki przygotować według przepisu, wystudzić do lekkiego zastygnięcia.

  4. Biszkopt po wystygnięciu przekroić na trzy części. Jedną część posmarować kremem, poukładać truskawki. Ciasto zapiąć specjalną obręczą aby zabezpieczyć przed wypłynięciem galaretki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń