Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik owocowy"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 339
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 101
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 331
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 227
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 339
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 101
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 331
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 227
Składniki
Owoce przebierz, opłucz i osusz. Szklankę owoców odłóż, pozostałe rozgnieć widelcem i przetrzyj przez gęste sito (lub zmiksuj blenderem na mus).
Maślankę przelej do wysokiego naczynia, dodaj cukier wanilinowy oraz cukier puder i zmiksuj. Na koniec dodaj mus owocowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Schładzaj 1-2 godz.
Tuż przed podaniem chłodnik posyp odłożonymi wcześniej owocami. Podawaj z naleśnikami zwiniętymi w rulonik, groszkiem ptysiowym lub minibezami.
Smaczna alternatywa: proponujemy także wykwintny chłodnik owocowy wyłącznie dla dorosłych, z dodatkiem alkoholu. Przygotujesz go z 75 dag owoców, szklanki słodkiego białego wina, 2 łyżek cukru, kawałka kory cynamonu, 1/2 l wrzącej wody, 1 łyżki cukru pudru oraz szklanki śmietanki kremówki 30 proc. (250 ml). Owoce umyj i osusz. Kilka najładniejszych sztuk odłóż do dekoracji. Pozostałe zalej 1/2 l wrzątku, dodaj cukier, korę cynamonu i gotuj na małym ogniu 5 min. Po tym czasie zdejmij z ognia, wyjmij cynamon i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj, dodaj wino, wymieszaj i schładzaj 2 godziny. Tuż przed podaniem udekoruj kleksami bitej śmietany z cukrem oraz owocami.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut
Porcja: 215 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie