Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące ciasteczka imbirowe

Chrupiące ciasteczka imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 1236

Uwaga! Uzależniają po pierwszym kęsie! :)

Składniki

  • 30 g kandyzowanego imbiru - drobno posiekanego
  • 1/2 - 1 łyżeczka świeżego imbiru - startego
  • 150 g masła
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 250 g mąki (typ 405)
  • 1 1/2 łyżeczki sody spożywczej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru - zmielonego proszku
  • 100 g cukru
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (ok. 30 g) syropu z buraka cukrowego (melasy)
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do pieczenia konieczne jest syrop z buraka cukrowego (melasa) i 3 rodzaje imbiru: mielony (proszek), kandyzowany i świeży.
    Melase można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale w innych, zwłaszcza tych niemieckich, imbir kandyzowany także, mnie jednak zachęcił przepis konhambos (druga metoda) i nie żałuję.
    https://smaker.pl/przepis-kandyzowany-imbir-i-koktajl-imbirowy,171242,konhambos.html

    Składniki wystarczają na około 40 sztuk.

  2. Roztopić masło i ostudzić.
    Dokładnie zmielić goździki z solą w moździerzu.
    Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i mielony imbir wsypać do miski, posypać mieszanką goździkową przez małe sitko i dobrze wymieszać.
    Następnie ubijać schłodzone masło, biały i brązowy cukier i jajko trzepaczką miksera ręcznego przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie lekka, kremowa masa. Dodać do mieszaniny syrop z buraka cukrowego i świeżo starty imbir.
    Następnie dodać mieszaninę mąki i na koniec drobno posiekany kandyzowany imbir.
    Masa będzie twarda i musi na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki (przykryta pokrywką lub folią spożywczą).
    Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia - u mnie były w sumie trzy blachy - 2 × 16 i 1 × 10 ciasteczek.
    Po czasie schładzania formować łyżką kawałki ciasta (każdy około 15 g) a z nich rękoma kulki, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w dużej odległości (w czasie pieczenia bardzo wyrastaja!)

  3. Piec ciasteczka w dolnej części nagrzanego (180° C) piekarnika przez 10-13 minut, aż brzegi zaczną nabierać koloru (w tym czasie nadal bedą miękkie).
    Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 1-2 minuty, a następnie ostrożnie wyłożyć na kratki do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 06 sierpnia Wierze na slowo, ze uzalezniaja. Lubie podobne ciasteczka, ale nie znalam dotad imbirowych. W polaczeniu z gozdzikami, musza byc nie tylko niezmiernie smaczne, ale i aromatyczne. Swietny przepis!!! Mam jeszcze troche kandyzowanego imbiru z ostatniej "produkcji", wieczorem chyba je zrobie, nabralam ogromnego apetytu :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń