Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwaga! Uzależniają po pierwszym kęsie! :)
Do pieczenia konieczne jest syrop z buraka cukrowego (melasa) i 3 rodzaje imbiru: mielony (proszek), kandyzowany i świeży.
Melase można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale w innych, zwłaszcza tych niemieckich, imbir kandyzowany także, mnie jednak zachęcił przepis konhambos (druga metoda) i nie żałuję.
https://smaker.pl/przepis-kandyzowany-imbir-i-koktajl-imbirowy,171242,konhambos.html
Składniki wystarczają na około 40 sztuk.
Roztopić masło i ostudzić.
Dokładnie zmielić goździki z solą w moździerzu.
Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i mielony imbir wsypać do miski, posypać mieszanką goździkową przez małe sitko i dobrze wymieszać.
Następnie ubijać schłodzone masło, biały i brązowy cukier i jajko trzepaczką miksera ręcznego przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie lekka, kremowa masa. Dodać do mieszaniny syrop z buraka cukrowego i świeżo starty imbir.
Następnie dodać mieszaninę mąki i na koniec drobno posiekany kandyzowany imbir.
Masa będzie twarda i musi na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki (przykryta pokrywką lub folią spożywczą).
Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia - u mnie były w sumie trzy blachy - 2 × 16 i 1 × 10 ciasteczek.
Po czasie schładzania formować łyżką kawałki ciasta (każdy około 15 g) a z nich rękoma kulki, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w dużej odległości (w czasie pieczenia bardzo wyrastaja!)
Piec ciasteczka w dolnej części nagrzanego (180° C) piekarnika przez 10-13 minut, aż brzegi zaczną nabierać koloru (w tym czasie nadal bedą miękkie).
Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 1-2 minuty, a następnie ostrożnie wyłożyć na kratki do całkowitego wystudzenia.
Oto przepis na szybkie i smaczne ciasto półfrancuskie na ciastka które zawsze...
Odsłon: 12833
Jesli mialabym wymienic moje ulubione slodycze, to pierwsze miejsce od...
Odsłon: 3326
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 141
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 35
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 33
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 141
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 35
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 33
Składniki
Do pieczenia konieczne jest syrop z buraka cukrowego (melasa) i 3 rodzaje imbiru: mielony (proszek), kandyzowany i świeży. Melase można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale w innych, zwłaszcza tych niemieckich, imbir kandyzowany także, mnie jednak zachęcił przepis konhambos (druga metoda) i nie żałuję. https://smaker.pl/przepis-kandyzowany-imbir-i-koktajl-imbirowy,171242,konhambos.html Składniki wystarczają na około 40 sztuk.
Roztopić masło i ostudzić. Dokładnie zmielić goździki z solą w moździerzu. Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i mielony imbir wsypać do miski, posypać mieszanką goździkową przez małe sitko i dobrze wymieszać. Następnie ubijać schłodzone masło, biały i brązowy cukier i jajko trzepaczką miksera ręcznego przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie lekka, kremowa masa. Dodać do mieszaniny syrop z buraka cukrowego i świeżo starty imbir. Następnie dodać mieszaninę mąki i na koniec drobno posiekany kandyzowany imbir. Masa będzie twarda i musi na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki (przykryta pokrywką lub folią spożywczą). Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia - u mnie były w sumie trzy blachy - 2 × 16 i 1 × 10 ciasteczek. Po czasie schładzania formować łyżką kawałki ciasta (każdy około 15 g) a z nich rękoma kulki, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w dużej odległości (w czasie pieczenia bardzo wyrastaja!)
Piec ciasteczka w dolnej części nagrzanego (180° C) piekarnika przez 10-13 minut, aż brzegi zaczną nabierać koloru (w tym czasie nadal bedą miękkie). Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 1-2 minuty, a następnie ostrożnie wyłożyć na kratki do całkowitego wystudzenia.
Przepisy Desery
Desery
Tort poprzeczny bez pieczenia
Desery
Sernik na zimno z mascarpone
Desery
Babka z galaretek
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Tort poprzeczny bez pieczenia
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 33
Sernik na zimno z mascarpone
Zimny serniczek na upały sprawdzi się idealnie. Spód zrobiłam z pokruszonyc...
Odsłon: 1722