Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości przepisów, kwaśną śmietanę
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 182
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104526
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9049
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 182
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104526
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9049
Składniki
Śmietanę i margarynę podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści, przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą tłuczka do ciasta, można również użyć trzepaczki do piany. Do miski wlać masę jajeczną, przestudzoną śmietankę z tłuszczem oraz pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, pokroić na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż, tak aby powstały romby, na środku zrobić małe nacięcie. Przewlec jeden koniec rombu przez nacięcie.
Kiedy tłuszcz do smażenia jest już gorący, wrzucać po kilka sztuk i smażyć faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!