Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości przepisów, kwaśną śmietanę
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 976
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4008
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1386
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 976
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11177
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4008
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1386
Składniki
Śmietanę i margarynę podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści, przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą tłuczka do ciasta, można również użyć trzepaczki do piany. Do miski wlać masę jajeczną, przestudzoną śmietankę z tłuszczem oraz pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, pokroić na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż, tak aby powstały romby, na środku zrobić małe nacięcie. Przewlec jeden koniec rombu przez nacięcie.
Kiedy tłuszcz do smażenia jest już gorący, wrzucać po kilka sztuk i smażyć faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!