Do góry

Desery Przepis na:

Chruściki (faworki)

Chruściki (faworki)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 53

Dodano:

Odsłon: 13807

Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości przepisów, kwaśną śmietanę

Składniki

  • mąka 1 kg
  • śmietanka słodka 1 szkl ( 250 ml) 12 lub 18 %
  • cukier 1 szkl
  • margaryna 0,5 kostki ( 125g)
  • jajka 3 szt
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • olejek najlepiej cytrynowy 1 szt
  • 2 łyżki spirytusu, wódki ( 1 łyżkę dodać do ciasta, drugą do tłuszczu )
  • olej bądź smalec do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chruściki (faworki)

Przygotowanie

  1. Śmietanę i margarynę podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści, przestudzić.

  2. Jajka utrzeć z cukrem za pomocą tłuczka do ciasta, można również użyć trzepaczki do piany. Do miski wlać masę jajeczną, przestudzoną śmietankę z tłuszczem oraz pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto.
    Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, pokroić na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż, tak aby powstały romby, na środku zrobić małe nacięcie. Przewlec jeden koniec rombu przez nacięcie.

  3. Kiedy tłuszcz do smażenia jest już gorący, wrzucać po kilka sztuk i smażyć faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń