Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baardzo chrupiące ciasteczka z bardzo starego przepisu. SMACZNEGO
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3435
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4122
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73581
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 556
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15643
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3435
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4122
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73581
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 556
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15643
Składniki
Z mąki, majonezu, cukru, margaryny, jajka i sody zagniatamy ciasto i dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy olejek lub cukier waniliowy, do drugiej kakao i jeśli ciasto jest za twarde- śmietanę. Można też pozostać przy jasnym lub ciemnym cieście. Następnie rolujemy i schładzamy 1-godź w lodówce. Po wyjęciu są dwie opcje: można pokroić ciasto nożem lub rozwałkować i powykrawać wzorki. Po ułożeniu na blasze, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i dowolnie ozdabiamy. Pieczemy w 190-220 C przez 10-15 min.