Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 428
Dodano: 15.02.2010
Odsłon: 8376
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Kożuch,ktory zrobi sie po ugotowaniu mleka,zbierać do szklanki i dać do zamrażalki,aż uzbieracie taką ilość (czasochłonne ale warto)
następnie wszystkie skladniki,oprocz jajka- wyrobic i rozwalkowac,pociąć tak by powstaly romby (ok 3-4 cm z kazdej strony)
jajko roztrzepac i posmarowac z jednej strony i posypac odrobina cukru
blache posypac maką i piec na złoty kolor w 180 stopniach C
UWAGA ciastka nie wyrosną zbytnio,to takie kruche ciasteczka,znakomite do kawki :)
jak tylko nazbieram kożuchy i je upiekę to wstawie zdjęcie SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

kasdiar31 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Te ciasteczka jadłam jak byłam dzieckiem-moja mam je dość często robiła i były MEGAAAA PYCHAAAAAAAAAAAA :)Teraz postaram się sama je zrobić o ile uda mi się uzbierać kożuszków - ale dla przypomnienia smaków z dzieciństwa na pewno warto :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

aniatereska90 18 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Muszę spróbować :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

kasikzaki 12 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Nigdy nie słyszałam o ciasteczkach na kożuchu z mleka :) Moja mama do dziś kupuje tylko mleko w woreczku, tu gdzie mieszkam takiego nie dostanę ale kiedyś na pewno wypróbuję :)pozdr
0 Kto głosował? | Odpowiedz

donata_90 15 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Pyszne maślane ciasteczka:) nie ma nic pyszniejszego:D0 Kto głosował? | Odpowiedz

oska125 27 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
musze sprobowac dodaje do ulubionych:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

JOJO134 16 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
to przepis mojej babci,zawsze jak do niej jedziemy raczy nas tymi ciasteczkami,tych ktorzy nie lubia mleka chyba nie przekonam,Gutka kożuch powstaje po przegotowaniu i wystygnieciu mleka :D,za kazdym razem jak ugotujesz mleko zbierz z niego kozuch i dokladaj do szklanki w zamrazalce,az sie uzbiera,nawet mozesz poprosic rodzinke o zbieranie bedzie szybciej :)Kożuch sprawia ze ciasteczka maja pyszny,mleczny posmak,wiec to nie takie straszne uwierzcie :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis. Ja też jako dziecko uwielbiałam kożuch z mleka, zresztą do tej pory mi to zostało. Jeśli tylko starczy mi silnej woli, żeby powstrzymać się przed zjedzeniem kożucha od razu to na pewno ten przepis wypróbuję ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ojej. Nigdy w życiu nie myślałam, że z kożuchów można zrobić ciastka :) Swoją drogą, ja byłam dziwnym dzieckiem - kożuchy były kiedyś moim przysmakiem :D ale teraz już przecież nikomu nie chce się gotować mleka... nawet nie wiedziałam, że jeszcze sprzedają w sklepach takie mleko w workach.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
widziałam ten przepis w jakiejś starej książce-jest tyle innych fajnych ;przepsów że sie chyba bez tego obejde :))) zreszta jak uzbierać tyle kożuchów-to przepis dla pań kucharek ze szkolnej stołowki :) dzieciaki grzeją mleko w mikrofalówce i na mleku mają pianke nigdy kożuchy.....0 Kto głosował? | Odpowiedz

magdaniel 15 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
wstaw koniecznie zdjecie moze wtedy sie przekonam, bo od dziecka mam uraz do kozuchow z mleka0 Kto głosował? | Odpowiedz