Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 3449

Kruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe.

Składniki

  • 250 g masła orzechowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g niesolonego miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie (80 g) posypki czekoladowej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oba rodzaje masła utrzeć z cukrem na puszystą masę.

  2. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną i wlać kilka kropli aromatu waniliowego. Ucierać, aż składniki się połączą, dodać 2/3 opakowania posypki czekoladowej i wymieszać na niskich obrotach miksera.

  3. Z ciasta uformować kulki o średnicy około 2 cm, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć i udekorować pozostałą posypką czekoladową

  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut lub do lekkiego zbrązowienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń