Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z pestkami dyni

Ciasteczka z pestkami dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 5898

Dodano:

Odsłon: 2522

Chrupiące ciasteczka z pestkami dyni są najlepszą przekąską na deser. Ciasteczka są niezbyt słodkie i zawierają zdrowe pestki dyni, dlatego śmiało, można je podać dzieciom

Składniki

  • Mąka pszenna 450 - 500 g
  • Masło 200 g (schłodzić)
  • Cukier 150 g
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko 1 szt.
  • Śmietana 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier z wanilią 1 łyżka
  • Mak 3 łyżki
  • Dodatkowo:
  • Białko jaja kurzego 1 szt.
  • Cukier 1 łyżka
  • Pestki dyni 150 - 200 g
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka z pestkami dyni

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki.

    Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić.

    Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.

  2. Wałek z ciastem przekroić na 3 części, jedną pozostawić, a pozostałe włożyć do lodówki, aby się nie ocieplały.

    Ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić je dość cienkie.
    Ciastka podczas pieczenia minimalnie tylko zwiększają swoją wielkość.

  3. Wierzch ciastek smarować roztrzepanym z cukrem białkiem i zanurzać w pestkach dyni lekko je dociskając.

    Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 0,5 cm odstępy.

    Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 18 minut. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika.

    Po upieczeniu zdjąć razem z papierem z blachy i pozostawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń