Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 124
Dodano: 22.04.2010
Odsłon: 40436
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, proszek. Na koniec dodać budynie i mąkę-delikatnie wymieszać. Upiec dwa biszkopty w temp 175 stopni około 30-40 minut.
Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z pokruszoną chałwą, dodać budyń stopniowo, spirytus i utrzeć na jednolitą masę. Biszkopt posmarować 1/2 dżemu na to wyłożyć połowę masy. Drugi biszkopt przekroić na pół, wyłożyć na masę, następnie ponownie posmarować dżemem i masą(odłożyć troszkę masy, aby posmarować wierzch ciasta) i położyć na to drugą połowę biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą masy i zetrzeć na to czekoladę gorzką
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

gabi2810 29 września 2016Zgłoś do usunięcia
pomysł super! dałam trochę więcej chałwy do masy i biszkopt piekłam z 9 jajek i jestem bardzo zadowolona z efektu ;)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

jolka 25 marca 2011Zgłoś do usunięcia
jagienka dziękuję za komentarz. Polecam-jest bardzo pyszne.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Apetyczne!1 Kto głosował? | Odpowiedz