Przepis ten znalazłam w czasopiśmie. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka składników. Następnym razem jak upiekę tą" pyszność" to umieszczę fotkę :)
Ciasto chałwowe
Składniki
- CIASTO:
- Jaja, 12szt
- cukier, 2 szklanki
- cukier wanilinowy, 2 opakowania
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- budyń czekoladowy, 6 opakowań
- mąka, 2 łyżki
- KREM:
- budyń śmietankowy, 2 sztuki
- mleko, 3 szklanki
- masło, 25 dkg
- chałwa, 35 dkg
- Spirytus, 3 łyżki
- oraz dżem porzeczkowy do posmarowania biszkoptów, 1 słoik
- czekolda gorzka do posypania, 1/2 tabliczki
Składniki
- CIASTO:
- Jaja, 12szt
- cukier, 2 szklanki
- cukier wanilinowy, 2 opakowania
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- budyń czekoladowy, 6 opakowań
- mąka, 2 łyżki
- KREM:
- budyń śmietankowy, 2 sztuki
- mleko, 3 szklanki
- masło, 25 dkg
- chałwa, 35 dkg
- Spirytus, 3 łyżki
- oraz dżem porzeczkowy do posmarowania biszkoptów, 1 słoik
- czekolda gorzka do posypania, 1/2 tabliczki

Etapy przygotowania
Ciasto: ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, proszek. Na koniec dodać budynie i mąkę-delikatnie wymieszać. Upiec dwa biszkopty w temp 175 stopni około 30-40 minut.
Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z pokruszoną chałwą, dodać budyń stopniowo, spirytus i utrzeć na jednolitą masę. Biszkopt posmarować 1/2 dżemu na to wyłożyć połowę masy. Drugi biszkopt przekroić na pół, wyłożyć na masę, następnie ponownie posmarować dżemem i masą(odłożyć troszkę masy, aby posmarować wierzch ciasta) i położyć na to drugą połowę biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą masy i zetrzeć na to czekoladę gorzką
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- CIASTO:
- Jaja, 12szt
- cukier, 2 szklanki
- cukier wanilinowy, 2 opakowania
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- budyń czekoladowy, 6 opakowań
- mąka, 2 łyżki
- KREM:
- budyń śmietankowy, 2 sztuki
- mleko, 3 szklanki
- masło, 25 dkg
- chałwa, 35 dkg
- Spirytus, 3 łyżki
- oraz dżem porzeczkowy do posmarowania biszkoptów, 1 słoik
- czekolda gorzka do posypania, 1/2 tabliczki
Ciasto: ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, proszek. Na koniec dodać budynie i mąkę-delikatnie wymieszać. Upiec dwa biszkopty w temp 175 stopni około 30-40 minut.
Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z pokruszoną chałwą, dodać budyń stopniowo, spirytus i utrzeć na jednolitą masę. Biszkopt posmarować 1/2 dżemu na to wyłożyć połowę masy. Drugi biszkopt przekroić na pół, wyłożyć na masę, następnie ponownie posmarować dżemem i masą(odłożyć troszkę masy, aby posmarować wierzch ciasta) i położyć na to drugą połowę biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą masy i zetrzeć na to czekoladę gorzką
pomysł super! dałam trochę więcej chałwy do masy i biszkopt piekłam z 9 jajek i jestem bardzo zadowolona z efektu ;)
jagienka dziękuję za komentarz. Polecam-jest bardzo pyszne.