Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 42489

Przepis ten znalazłam w czasopiśmie. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka składników. Następnym razem jak upiekę tą" pyszność" to umieszczę fotkę :)

Składniki

  • CIASTO:
  • Jaja, 12szt
  • cukier, 2 szklanki
  • cukier wanilinowy, 2 opakowania
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • budyń czekoladowy, 6 opakowań
  • mąka, 2 łyżki
  • KREM:
  • budyń śmietankowy, 2 sztuki
  • mleko, 3 szklanki
  • masło, 25 dkg
  • chałwa, 35 dkg
  • Spirytus, 3 łyżki
  • oraz dżem porzeczkowy do posmarowania biszkoptów, 1 słoik
  • czekolda gorzka do posypania, 1/2 tabliczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto chałwowe

Przygotowanie

  1. Ciasto: ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, proszek. Na koniec dodać budynie i mąkę-delikatnie wymieszać. Upiec dwa biszkopty w temp 175 stopni około 30-40 minut.

  2. Krem: budynie ugotować na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z pokruszoną chałwą, dodać budyń stopniowo, spirytus i utrzeć na jednolitą masę. Biszkopt posmarować 1/2 dżemu na to wyłożyć połowę masy. Drugi biszkopt przekroić na pół, wyłożyć na masę, następnie ponownie posmarować dżemem i masą(odłożyć troszkę masy, aby posmarować wierzch ciasta) i położyć na to drugą połowę biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą masy i zetrzeć na to czekoladę gorzką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabi2810 29 września 2016
pomysł super! dałam trochę więcej chałwy do masy i biszkopt piekłam z 9 jajek i jestem bardzo zadowolona z efektu ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolka 25 marca 2011 jagienka dziękuję za komentarz. Polecam-jest bardzo pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń