Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 430

Nadaje się zarówno do bułeczek, rogalików jak i innych pyszności.

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 łyżki cukru
  • 1 całe jajko + 2 żółtka
  • 3 szkl mąki (tortowa/ pszenna)
  • szczypta soli
  • dowolne nadzienie : marmolada, owoce itp.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe

Przygotowanie

  1. W dużej misce najlepiej z pokrywką zasypać drożdże solą i cukrem, zamieszać. Wbić jajko oraz żółtka, lekko rozbić łyżką. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko z olejem, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość posypujemy mąką zamykamy miskę i lekko potrząsamy (tak by całość dokładnie się połączyła, gdy ciasto zbytnio się przykleja do miski można dosypać jeszcze troszkę mąki).

  2. Do gorącej wody wkładamy przykrytą miskę(jeśli miska ma pokrywkę z funkcją odpowietrzania , usuwamy jego nadmiar). Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie możemy przechodzić do ostatniego etapu.

  3. Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy następnie kroimy według uznania na 12 części na rogaliki, lub kółeczka na bułeczki. Dodajemy wybrane nadzienie, zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem , posypujemy cukrem dla ozdoby.
    Wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń