Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadaje się zarówno do bułeczek, rogalików jak i innych pyszności.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Składniki
W dużej misce najlepiej z pokrywką zasypać drożdże solą i cukrem, zamieszać. Wbić jajko oraz żółtka, lekko rozbić łyżką. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko z olejem, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość posypujemy mąką zamykamy miskę i lekko potrząsamy (tak by całość dokładnie się połączyła, gdy ciasto zbytnio się przykleja do miski można dosypać jeszcze troszkę mąki).
Do gorącej wody wkładamy przykrytą miskę(jeśli miska ma pokrywkę z funkcją odpowietrzania , usuwamy jego nadmiar). Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie możemy przechodzić do ostatniego etapu.
Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy następnie kroimy według uznania na 12 części na rogaliki, lub kółeczka na bułeczki. Dodajemy wybrane nadzienie, zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem , posypujemy cukrem dla ozdoby. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min.