Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadaje się zarówno do bułeczek, rogalików jak i innych pyszności.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13241
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5511
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13241
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5511
Składniki
W dużej misce najlepiej z pokrywką zasypać drożdże solą i cukrem, zamieszać. Wbić jajko oraz żółtka, lekko rozbić łyżką. Następnie dodajemy lekko podgrzane mleko z olejem, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość posypujemy mąką zamykamy miskę i lekko potrząsamy (tak by całość dokładnie się połączyła, gdy ciasto zbytnio się przykleja do miski można dosypać jeszcze troszkę mąki).
Do gorącej wody wkładamy przykrytą miskę(jeśli miska ma pokrywkę z funkcją odpowietrzania , usuwamy jego nadmiar). Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie możemy przechodzić do ostatniego etapu.
Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy następnie kroimy według uznania na 12 części na rogaliki, lub kółeczka na bułeczki. Dodajemy wybrane nadzienie, zawijamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem , posypujemy cukrem dla ozdoby. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min.