Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe mała błyskawica

Ciasto drożdżowe mała błyskawica

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 2465

BŁYSKAWICZNIE SIĘ ROBI TĄ DROŻDŻÓWKĘ , POLECAM WSZYSTKIM ZAPRACOWANYM .

Składniki

  • mąka tortowa, 1,5 SZKL.
  • mleko, 0,5 SZKL.
  • jajo, 1 SZT.
  • cukier, 2 ŁYŻKI
  • drożdże, 3 DAG.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe mała błyskawica

Przygotowanie

  1. MLEKO PODGRZAĆ (musi być letnie) , dodać CUKIER, pokruszyć DROŻDŻE i wymieszać .

  2. DODAĆ MĄKĘ I JAJKO, WSZYSTKO PRZEZ CHWILĘ WYROBIĆ.

  3. FORMĘ NATŁUŚCIĆ LUB WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA.

  4. PIEC 30-40 MIN. w 175-180 STOPNIACH.

  5. forma do wyboru ; KEKSÓWKA LUB TORTOWNICA 23 CM.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

IBIZA71 04 stycznia 2012 Można odstawić drożdżówkę na 10-15 min. do podrośnięcia., ale nie jest to konieczne. W piecu sama wyrośnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 stycznia 2012 A czy ciasto nie musi przed włożeniem do piekarnika wyrosnąć?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń