Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z gruszką

Ciasto drożdżowe z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 71

Tradycyjne ciasto drożdżowe z soczystą gruszką. Pyszny smak i efektowy wygląd.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 30 g miękkiego masła
  • 10 g drożdży
  • 2 gruszki
  • składniki na kruszonkę
  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 15 g cukru
3-4 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z gruszką

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zaczynu: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy do tego 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.

  2. Mąkę, cukier, sól, masło, jajko i wyrośnięty zaczyn mieszamy. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. W międzyczasie zagniatamy kruszonkę i wkładamy ją do lodówki.

  3. Przed końcem wyrastania, kroimy gruszkę na cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokątny placek niezbyt cienki. W keksówce układamy na przemian pionowo plastry ciasta i gruszki. Po ułożeniu wszystkich kawałków staramy się tak uformować ciasto, aby zakryło gruszki w całości. Tak przygotowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy kruszonką i pozostawiamy na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pieczemy przez 40-50 minut. Gdy ciasto będzie za bardzo się rumienić możemy przykryć jej papierem do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń