Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj klasyczne juz ciasto “jajko sadzone” w nieco innej odsłonie. Na moim kanale możecie znaleźć przepis na to ciasto w wersji bez pieczenia, dzisiaj postanowiłam je zrobić na bazie ciasta “leśny mech”. Uważam, ze pięknie się prezentuje w kontraście z piękna zielenią szpinakowego ciasta i wygląda bardzo wiosennie. Ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne. Bardzo Wam je polecam.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
Składniki
Zrobić ciasto: Za pomoca blendera rozdrobnić na papkę szpinak. Jeśli jest taka możliwość do zblendowanego szpinaku dodać obie mąki i jeszcze raz dobrze wymieszać blendując. W dużej misce utrzeć jajka z dodatkiem soli i cukru. Do utartych jajek dodać olej i dobrze wymieszać.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną ze szpinakiem i mikserem, na małych obrotach wymieszać wszystkie składniki, do ich połączenia. Gotowe ciasto wylać na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Moja blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół. Ciasto piec do suchego patyczka około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce, a kiedy przestygnie nożem odciąć wypukłe miejsca na cieście, tak aby wyrównać jego powierzchnię.
W tym czasie kiedy studzi się ciasto zrobić mase serową: we wrzątku rozpuścić galaretkę cytrynowa i odstawić do ostygnięcia. Zmielony ser, mikserem wymieszać ze śmietaną i cukrem pudrem i na koniec dodać do niego przestygniętą galaretkę. Gotową masę wylać na przestygniętym cieście. Masę dobrze wyrównać na gładko.
We wrzątku rozpuścić galaretki krystaliczne i odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia. Na masie serowej w rządkach ułożyć polówki odcedzonych z syropu moreli. Na koniec ciasto zalać tężejącą galaretką i odstawić na minimum 4 godziny do lodówki, a najlepiej na noc. Ciasto podawać pokrojone w kostkę, tak aby na środku każdego kawałka znajdowała się jedna morela. Smacznego!