Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto kawowe z nutką amaretto i cappuccino . Na kakaowym biszkopcie, z kremem straciatella oraz galaretką kawową.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Biszkopt: 3 jajka sparzamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy, dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych, dodajemy żółtka (po jednym) oraz ekstrakt waniliowy. Wsypujemy 2 łyżki kopiaste przesianej mąki, proszek do pieczenia, 1 łyżkę kopiastą kakao i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki 23x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 25 minut. Upieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia, a następnie odklejamy od papieru do pieczenia i wkładamy znów z tym samym papierem do foremki.
Poncz: Do 1/4 szkl. gorącej wody dodajemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczkę cukru, i 50 ml. amaretto. Pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzonym ponczem nasączamy biszkopt.
Masa straciatella: 2 łyżki żelatynęy rozpuszczamy w 0,5 szkl. gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. 150 g schłodzonąej czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach. 600 ml. kremówki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając 3 łyżki cukru pudru. Wlewamy ostudzoną żelatynę i na koniec wsypujemy startą czekoladę. Krem straciatella wykładamy na naponczowany biszkopt i wyrownujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretka kawowa: Wodę (800 ml.) z 2 łyżkami kawy i 4 łyżkami cukru zagotowujemy. Ściągamy z palnika, wlewamy 50 ml. amaretto i wsypujemy 6 łyżeczek żelatyny. Całość mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzoną i lekko tężejacą galaretkę wylewamy na krem straciatella i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa cappuccino (dekoracja): 400 ml. śmietanki kremówki 36% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając 2 kopiaste łyżki cukru pudru. Gdy śmietanka się ubije wsypujemy 3 łyżki kopiaste cappuccino i krótko mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i stężałą galaretkę dekorujemy robiąc rozetki. Całość jeszcze posypujemy tartą czekoladą lub kakao.