Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto lekkie z masą serową

Ciasto lekkie z masą serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Ciasto lekkie z masą serową"

Składniki

  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • sól. Masa: 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  • pół litra kremówki
  • pół szklanki cukru
  • op. galaretki cytrynowej
  • 5 łyżeczek żelatyny. Ponadto: półtora kg truskawek
  • op. galaretki truskawkowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto lekkie z masą serową

Przygotowanie

  1. Ciasto: białka ubij z odrobiną soli. Dodaj cukier, ubij. Połącz z żółtkami i przesianymi z proszkiem mąkami. Ciasto wlej do tortownicy o śr. 30 cm, piecz 30 min w 180°C. Ostudź.

  2. Masa: galaretkę cytrynową rozpuść razem z żelatyną w półtorej szklanki gorącej wody, ostudź. Serek wymieszaj z cukrem, dodaj zimną galaretką. Kremówkę ubij, dodaj do kremu, połącz. Dodaj połowę pokrojonych truskawek.

  3. Ciasto przekrój na dwa krążki, przełóż masą serową. Wierzch obłóż truskawkami, zalej gęstniejącą galaretką truskawkową. Schłodź.

  4. Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 20 ,cena za porcję 2 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń