Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Góra lodowa"

Ciasto Góra lodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 258 Ocena: 1476

Dodano:

Odsłon: 6329

Ciasto "Góra lodowa" oprócz tego, że świetnie smakuje, nie jest trudne w przygotowaniu. Jest to ciasto z kategorii szybkich i przyjemnych. Jednocześnie kogę wam powiedzieć, że ciasto "Góra lodowa" świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu czy imieninach. Co tu dużo mówić trio biszkopt kakaowy, biszkopty i krem waniliowy to od zawsze zestaw udany, który wszystkim smakuje. Efektowność akurat tego ciasta polega na dosyć ciekawym ułożeniu biszkoptów kształt "gór".

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 120 g
  • olej 120 ml
  • kakao 20 g
  • Proszek do pieczenia 8 g
  • jajka 3 szt.
  • mleko 650 ml
  • masło 300 g
  • cukier 200 g
  • budyń waniliowy 60 g
  • Mąka ziemniaczana 20 g
  • żółtka 3 szt.
  • mlwko w proszku 250 g
  • woda 100 ml
  • kakao 20 g
  • biszkopty 100 g
  • masło 200 g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Góra lodowa"

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej. Miksujemy. Do masy dodajemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto kroimy na pół.
    Krem: 500 ml mleka zagotowujemy ze 100 g cukru. W 150 ml mleka mieszamy żółtka, budyń i mąkę pszenną. Do gotującego się budyniu dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. 100 g miękkiego masła ucieramy z zimnym budyniem do momentu powstania kremu.
    Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwsza połowę ciasta. Na cieście układamy 1/2 masy. Na masie ponownie układamy ciasto. Na cieście układamy pozostały krem. Na kremie układamy pionowo okrągłe biszkopty. Ciasto chłodzimy w lodówce.
    Polewa: W garnku zagotowujemy 200 g masła, wodę , pozostały cukier. Całość zagotować. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao. Do drugiej jedną łyżkę mleka w proszku. Mieszamy. Chłodne ciasto polać jasną i ciemną masą. Ponownie chłodzimy w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń