Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciężkie aromatyczne i cudownie czekoladowe ;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103156
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5864
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5865
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103156
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5864
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5865
Składniki
Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Jajka ubijać mikserem z cukrem, przez ok. 5 min (mają być gęste i puszyste). Powoli dodawać lekko ciepłą czekoladę. Miksować dalej, do połączenia. Używając metalowej łyżki połączyć kremówkę z likierem i wmieszać stopniowo i powoli do masy czekoladowej. Dokładnie połączyć. Tortownicę 22 cm dokładnie wyłożyć folią aluminiową, opasając również boki od zewnatrz.Wlać do niej ciasto. Tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego wlać wrzącą wodę sięgającą do połowy wysokości tortownicy. Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć, studzić w tortownicy. Na całą noc umieścić w lodówce. Dopiero wtedy jest dobre do jedzenia, osiąga odpowiednią teksturę. Przepis zaczerpnięty od mojej idolki od wypieków, Dorotus ;)