Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to również wariacja na temat innego popularnego wypieku jakim jest malinowa chmurka. Moim zdaniem jednak wiśniowa chmurka jest o niebo lepsza od jej popularnej kuzynki. Kwaskowe wiśnie zanurzone w pysznej galaretce, które został przełamane słodkim kremem śmietanowym to dla mnie deser idealny.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Mrożone wiśnie wcześniej rozmrażamy. Jeśli używamy świeżych to drylujemy. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. gdy galaretki ostygną dodajemy do nich wiśnie. Wkładamy do lodówki to lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy herbatniki. Herbatniki zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce. Następnie na stężałą galaretkę układamy bitą śmietanę. Posypujemy migdałami. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga!