Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z ananasem i wódką

Ciasto z ananasem i wódką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 524

To aromatyczne (dzięki cytrynówce) ciasto ucierane doskonale nadaje się na imprezy, posłużyło jako mój "tort" urodzinowy.

Składniki

  • 125 dag masła
  • 250g mąki
  • 125g cukru (dałam trochę mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • puszka ananasa
  • 50 ml wódki (u mnie cytrynówka, może być także rum)
  • 3-4 łyżki soku ananasowego
  • 1 galaretka (u mnie dwuwarstwowa o smaku mango)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku na małym ogniu, poczekać aż ostygnie. W tym czasie z puszki ananasa odlać sok, plastry ananasa pokroić na małe kawałki, 6 odłożyłam na później. Wymieszać, przesianą przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia.

  2. Do masła dodać cukier i cukier wanilinowy, utrzeć mikserem, następnie dodajemy po trochu mąkę i jajka. na końcu wódkę i sok (gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę mąki), ucieramy na gładką masę. Do ciasta wrzucić kawałki ananasa i wymieszać łyżką.

  3. Przelać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry ananasa ułożyć na wierzchu. Piec około 40 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół).

  4. Kiedy ciasto wystygnie przygotować galaretkę, jak zacznie tężeć wylać na ciasto i schować do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń