Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To aromatyczne (dzięki cytrynówce) ciasto ucierane doskonale nadaje się na imprezy, posłużyło jako mój "tort" urodzinowy.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3166
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2265
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3166
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2265
Składniki
Masło roztopić w garnku na małym ogniu, poczekać aż ostygnie. W tym czasie z puszki ananasa odlać sok, plastry ananasa pokroić na małe kawałki, 6 odłożyłam na później. Wymieszać, przesianą przez sito, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do masła dodać cukier i cukier wanilinowy, utrzeć mikserem, następnie dodajemy po trochu mąkę i jajka. na końcu wódkę i sok (gdyby ciasto było za rzadkie dodać trochę mąki), ucieramy na gładką masę. Do ciasta wrzucić kawałki ananasa i wymieszać łyżką.
Przelać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry ananasa ułożyć na wierzchu. Piec około 40 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół).
Kiedy ciasto wystygnie przygotować galaretkę, jak zacznie tężeć wylać na ciasto i schować do lodówki.