Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z bezą i porzeczkami"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
        
        Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i włóż do lodówki, żeby odpoczęło.
Porzeczki oczyść, opłucz. Biszkopty włóż do torebki foliowej i rozkrusz za pomocą wałka. Wymieszaj z porzeczkami.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na okrągły placek. Następnie wyłóż nim dno i boki natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (najlepiej o średnicy ok. 26 cm).
Wyłóż na ciasto porzeczki tak, aby tworzyły jedną warstwę. Wstaw tortownicę do piekarnika. Podpiecz ciasto w temperaturze 190° C przez ok. 25 minut.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier puder, a później mielone orzechy.
Przełóż całość na masę porzeczkową na cieście i rozprowadź równomiernie szeroką łopatką lub łyżką.
Wstaw ciasto do piekarnika na kolejnych 15 minut. Wyjmij i wystudź w formie. Przed podaniem pokrój na porcje i posyp cukrem pudrem. Każdy kawałek udekoruj gałązką porzeczki.
Czas przygotowania: 60 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 315 kcalŹródło: Na żywo