Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 693

lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)

Składniki

  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 5-6 dużych jabłek (pokrojonych w kostki mniej więcej o boku 1 cm)
  • margaryna do posmarowania blachy oraz bułka tarta do jej posypania
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć blachę.

    Wziąć garnek (taki jak na zupę) i do niego wybić jaja, dodać cukier, zmiksować, dodać olej, miksować dalej, stopniowo dosypywać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Następnie wsypać cynamon, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Wyjąć blachę, posmarować spód margaryną i oprószyć go bułką tartą.

    Zmiksować jeszcze raz ciasto.

  2. Do ciasta wsypać pokrojone jabłka (w przepisie około 5-6 jabłek, ale chodzi o to, by ciasto wyglądało tak, że nie ma w nim wolnych przestrzeni, ciasto ma prawie stać po wylaniu go na blachę). Jabłka wymieszać z ciastem za pomocą łyżki (każda cząstka jabłka ma być "otulona" cienką warstwą ciasta.

    Mieszankę przenieść na blachę, rozprowadzić ciasto równomiernie, środek ciasta może być niższy, chociaż nie musi, bo ciasto ładnie rośnie na całości.

    Włożyć ciasto do piekarnika, piec w temperaturze mniejszej niż 200 stopni (ja piekę je w temperaturze 185-190 stopni) przez minimum 35 minut. Sprawdzać ciasto cienkim drewnianym patyczkiem nakłuwając je nim do samego dna (jeśli na całości do patyczka nie przywiera niedopieczona masa ciastowa, to znaczy, że jest już gotowe). Upieczone ciasto można na kilka minut zostawić w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.

    Smacznego wszystkim :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń