Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mandarynkami

Ciasto z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13228

Dodano:

Odsłon: 13

Sprawdzony przepis na "Ciasto z mandarynkami"

Składniki

  • 60-70 dag mandarynek
  • 160 ml oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 60 dag gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania. Ponadto: masło lub margaryna oraz bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z mandarynkami

Przygotowanie

  1. Dwie mandarynki wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Pozostałe owoce obierz ze skórki i podziel na cząstki.

  2. Przesianą mąkę wymieszaj wraz z sodą oczyszczoną. Do dużej miski wlej olej, dodaj cukier, jajko, sok oraz skórkę z mandarynki i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jogurt i miksuj całość jeszcze chwilę. Na koniec, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawaj mąkę.

  3. Blachę wysmaruj masłem lub margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj łyżką. Na wierzchu równomiernie rozłóż cząsteczki mandarynek, lekko wciskając je w ciasto.

  4. Piekarnik rozgrzej do 160° C i piecz ciasto około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce. Wystudzone ciasto oprósz obficie cukrem pudrem.

  5. Rada: Wierzch ciasta możesz również polać samodzielnie przygotowanym lukrem mandarynkowym. Do 3-4 łyżek soku wyciśniętego z mandarynek dodaj 12 dag cukru pudru i całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  6. (bez czasu oczekiwania): 25 minut. Porcja: 290 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń