Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To będzie murowany hit weekendu. Proste i przepięknie wyglądające ciasto z masłem orzechowym bez wątpienia będzie często gościć na twoim stole. Chociaż na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jego przygotowanie jest skomplikowane, tak naprawdę poradzi z nim sobie nawet osoba, która na co dzień nie przygotowuje deserów. Ciasto z masłem orzechowym doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. To także doskonała propozycja na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, a nawet na świąteczny stół. Musimy was jednak uprzedzić: ekspresowo znika ze stołu, dlatego warto przygotować nieco większą porcję.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1080
Polecam.
Odsłon: 1065
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1080
Polecam.
Odsłon: 1065
Składniki
Przygotuj ciemne ciasto czekoladowe. Masło rozpuść w niewielkim rondelku, a następnie dodaj połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Mieszaj tak długo aż składniki się połączą. Odstaw do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodaj cukier, dokładnie wymieszaj.
Mąkę pszenną przesiej wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj delikatnie w masę czekoladową. Dodawaj po jednym jajku, miksując na niskich obrotach, aby uzyskać gładką konsystencję.
Teraz przejdź do przygotowania jasnej części. Rozpuść masło, zdejmij z palnika,a następnie dodaj posiekaną czekoladę. Powinna w pełni się rozpuścić. Odstaw do wystygnięcia.
W misce zmiksuj krótko jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Przelej ostudzoną masę maślano-czekoladową.
Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wmieszaj delikatnie w ciasto. Masa powinna być jednolita i gęsta.
Formę wysmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciemną masę czekoladową, a następnie wlej białą. Na wierzchu zrób kleksy z masła orzechowego. Piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.