Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z jablkami, które smakuje na cieplo, na zimno, z sosem waniliowym albo lodami waniliowymi.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6359
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154819
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6359
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154819
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1041
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Przepis jest na foremke o srednicy 26 cm. Rodzynki nasaczyc w rumie, najlepiej przez kilka godzin, min. pól godziny. Maslo utrzec z cukrem, dodac jajko i make, odstawic na jakis czas w zimne miejsce, nastepnie 3/4 ciasta wylozyc dno i boki natluszczonej foremki i ponownie odstawic w zimne miejsce. Jablka obrac, pokroic w kostke i skropic cytryna. Orzechy i migdaly posiekac, dodac do jablek, rodzynki odcedzic, równiez dodac do jablek, nastepnie cukier z cynamonem, marcepan z cukrem pudrem, rum z rodzynek i wszystko dokladnie wymieszac. Wlozyc do foremki. Reszte ciasta rozwalkowac, pokroic na cienkie paski i utworzyc z nich kratke na wierzchu ciasta. Piec w temp. 200° C ok. 50-60 min. pod koniec ewentualnie nakryc folia aluminiowa.