Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 171

Pyszne, wilgotne ciasto

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła roślinnego ( do kruszonki)
  • 1 szkl. mąki (do kruszonki)
  • 1/2 szkl. cukru ( do kruszonki
  • 800 g śliwek (najlepiej węgierek)
  • cukier puder od posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładka masę
    dodać kolejno jajka
    następnie dodawać powoli mąkę połączona z proszkiem do pieczenia
    Stopniowo miksować
    Wyłożyć do blachy 24 cm x23 cm

    śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, posypać cukrem , układać na cieście skórką do ciasta (czym więcej tym lepiej)

  2. Kruszonka:

    125g masła roślinnego roztopić i ostudzić. Następnie wymieszać z 1 szkl. mąki i 1/2 szkl. cukru.

    Zagniatać do momentu powstania kruszonki.
    Włożyć do lodówki na 30 min.

    Następnie wyłożyć na śliwki znajdujące się w blaszce

  3. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Piec 60 minut
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

    Pychota :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń