Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Zebra

Ciasto Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 698

Proste ciasto zawsze daje robić je swoim dzieciom. Nie zdarzył nam się jeszcze zakalec. Ale nigdy nie mów Nigdy ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. Cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanaka wody gazowanej (w temp. Pokojowej)
  • 3 łyżki mąki pszennej ( wyjaśnienie dlaczego poniżej )
  • 3 łyżki kakao
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Zebra

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
    Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.

  2. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.

    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C, (do tzw. suchego patyczka).

    Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

    Większość ciast piekę w prodiżu wiec temperaturę podałem z odczytu termometru.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń