Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "zebra" to kultowa babka łaciata z czasów PRL-u. Bardzo efektowna i prosta w wykonaniu. W naszym rodzinnym domu przepis na "zebrę" funkcjonuje od niepamiętnych lat.
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 135
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 190
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 135
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 190
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 118
Składniki
Tortownica o średnicy 28 cm lub 26 cm. Ja użyłam tortownicę o średnicy 28 cm, babka wyszła niższa, ale bez górki i nie pękła, nadawała się do pokrojenia na blaty i przełożenia kremem.
Sposób wykonania: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie doskonale ubita zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. Teraz dolewamy mleko i olej powoli, stopniowo, stale mieszając. Do tak ubitej masy dodajemy na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia ( w trzech etapach) i miksujemy powoli, tylko do połączenia składników. Gotową masę babkową rozdzielamy na dwie części, miej więcej równe. Do jednej przesiewamy mąkę, do drugiej kakao. Mieszamy masy łyżką lub łopatką silikonową w miarę delikatnie. Wyściełamy papierem do pieczenia dno tortownicy, boki smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Jeśli chcemy, aby ciasto wyrosło równe i niezbyt wysokie ( ok. 5 cm) używamy tortownicy o średnicy 28 cm. W tortownicy o średnicy 26 cm ciasto wyrośnie wyższe, na środku podniesie się i może trochę pęknąć (jak to babka dobrze wypieczona). Wybór należy do nas. Nakładamy ciasto do tortownicy na przemian raz jasne, raz ciemne - po dwie łyżki. Zaczynamy od ciemnego, na środku tortownicy, na nie nakładamy jasne i tak do wyczerpania składników. Ciasto będzie powoli rozlewać się tworząc równe pierścienie, a po upieczeniu w przekroju powstaną pionowe paski - zebra, stąd nazwa ciasta, skądinąd bardzo trafna. Na koniec można zrobić pajączka na wierzchu ciasta. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 - 50 min. ( do suchego patyczka). Po upieczeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować dowolną polewą.
Przepisy Desery
Desery
Babka drożdżowa
Desery
Pyszny krem śmietankowy z mascarpone
Desery
Gniazda bezowe z kremem straciatella, kiwi i borówkami
Desery
Szybka babka marmurkowa
Babka drożdżowa
Dodatek jabłka sprawia, że drożdżówka jest wyjątkowo wilgotna i delikatna. B...
Odsłon: 52
Pyszny krem śmietankowy z mascarpone
Polecam krem śmietankowy połączony z serkiem mascarpone. Krem nadający się do...
Odsłon: 458