Do góry

Desery Przepis na:

Cukinia z białym winem

Cukinia z białym winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Cukinia z białym winem"

Składniki

  • 2 duże lub 4 małe cukinie
  • 160 g ryżu
  • sól i pieprz czarny
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 80 g zielonych oliwek bez pestek
  • 30 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml śmietany
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia z białym winem

Przygotowanie

  1. Umyte cukinie przecinamy wzdłuż na połowy i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy nasiona. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Oliwki tniemy na połowy. Cebulę podsmażymy na maśle, dodajemy paprykę i oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy winem, dusimy 5 min.

  2. Następnie dodajemy ryż, śmietanę i tarty ser. Mieszamy i odstawiamy. Lekko posolone cukinie napełniamy farszem. Posypujemy serem, skrapiamy oliwą. Układamy w natłuszczonej brytfannie. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 20 minut.

  3. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł

  4. Wartość odżywcza jednej porcji 426 kcal Białko 9,1 g/ Tłuszcz 16 g/Węglowodany 38 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń