Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cukinia z białym winem"
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 938
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 323
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 148
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2675
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 938
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 323
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 148
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2675
Składniki
Umyte cukinie przecinamy wzdłuż na połowy i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Ryż gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy nasiona. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Oliwki tniemy na połowy. Cebulę podsmażymy na maśle, dodajemy paprykę i oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy winem, dusimy 5 min.
Następnie dodajemy ryż, śmietanę i tarty ser. Mieszamy i odstawiamy. Lekko posolone cukinie napełniamy farszem. Posypujemy serem, skrapiamy oliwą. Układamy w natłuszczonej brytfannie. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 426 kcal Białko 9,1 g/ Tłuszcz 16 g/Węglowodany 38 gŹródło: Rewia