Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonki

Cynamonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 5472

Pychota!!!:)

Składniki

  • letnie mleko Prawdziwe, 1 szklanka
  • jajka Ale jaja, 2
  • mąka tortowa Polskie Zboża, 4 szklanki
  • cukier Słodka Łyżeczka, 6 łyżek
  • roztopione i ostudzone masło, 1-2 kostki (125 g)
  • drożdże, 40 g
  • szczypta soli
  • masło roztopione, 1-4 kostki
  • cukier, pół szklanki
  • cynamon, kilka łyżeczek
  • rodzynki
  • jajko, 1
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cynamonki

Przygotowanie

  1. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 1-2 szklanki mleka wyrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.Do miski dodać mąkę,jajka,sól,resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn.Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść.Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części, rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem oraz wedle uznania dodać rodzynki.Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki oraz ułożyć na blaszce w dużych odstępach.Tak przygotowane cynamonki posmarować jajkiem, wstawić do rozgrzanego do temperatury 180'C piekarnika.Piec około 10-15 minut SMACZNEGO!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń