Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt jak węgiel czarny, delikatny i puszysty, bez barwnika.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 134
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4171
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 134
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4171
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Składniki
1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao i brązowe kakao. Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku powinien trwać 15 minut.) Gdy białka ubijemy dodajemy stopniowo po jednym żółtka. Krótko jeszcze miksujemy i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. 3. Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki w 2 - 3 partiach i dobrze mieszamy, zwracając szczęgólną uwagę, aby zebrać szpatułką składniki z dna misy. Mieszamy delikatnie żeby za mocno nie napowietrzyć masy. 4. Przelewamy do tortownicy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka. 5. Upieczony czarny biszkopt wyciagamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 6.Biszkopt najlepiej przekrawać na drugi dzień.