Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt jak węgiel czarny, delikatny i puszysty, bez barwnika.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5404
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29752
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19403
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1048
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5404
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29752
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19403
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1048
Składniki
1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao i brązowe kakao. Mieszamy i odstawiamy na bok. 2. Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli. Po minucie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy około 12 minut aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskamy lśniącą masę. (Ogólnie cały proces ubijania białek od początku powinien trwać 15 minut.) Gdy białka ubijemy dodajemy stopniowo po jednym żółtka. Krótko jeszcze miksujemy i wyłączamy mikser. Teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. 3. Wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki w 2 - 3 partiach i dobrze mieszamy, zwracając szczęgólną uwagę, aby zebrać szpatułką składniki z dna misy. Mieszamy delikatnie żeby za mocno nie napowietrzyć masy. 4. Przelewamy do tortownicy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka. 5. Upieczony czarny biszkopt wyciagamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 6.Biszkopt najlepiej przekrawać na drugi dzień.