Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe ciastka w lukrze"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35672
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1196
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35672
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1196
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5998
        
        Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki, stop razem z masłem. Odstaw do przestudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową masę.
Do masy jajecznej wlej mleko oraz śmietanę. Wymieszaj dobrze mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj masło z czekoladą i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszaj łyżką.
Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Posmaruj je w środku masłem. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez ok. 30 minut. Gotowe ciastka wystudź i udekoruj według uznania.
Ozdoba dla mamy
Z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny utrzyj gęsty lukier, którym dziecko posmaruje ciastka. Dodatkowo do dekoracji przygotuj dziecku posiekane pistacje, wiórki czekolady i kandyzowane wisienki.Źródło: Tina