Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4172
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 207
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 728
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4172
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 207
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 728
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki. Włóż do szklanej miski, dodaj kakao i rozpuść w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wystudź. W ten sam sposób rozpuść białą czekoladę.
Do miski włóż mascarpone, dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj ją do mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Masę serowo-śmietanową podziel na dwie części. Do jednej części dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, do drugiej ciemną, delikatnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż folią aluminiową tak, aby jej spora część wystawała ponad brzegi foremki. Na spodzie rozłóż biszkopty i wylej jasną masę. Ułóż na niej biszkopty i przykryj je ciemną masą. Wierzch wyrównaj łyżką i przykryj biszkoptami.
Foremkę owiń folią aluminiową, wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Deser wyjmij z zamrażarki na kilka minut przed podaniem, by łatwiej się kroił. Boki udekoruj biszkoptami. Możesz je lekko zwilżyć wodą, aby lepiej przylegały. Całość udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie