Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 147
Dodano: 20.10.2011
Odsłon: 24218
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mąke,żółtka,palme,cukier,olejek-wszystko ugniatamy.Jęsli ciasto nie bedzie sie zlepiało,można dodać jeszcze jedno żółtko.Ciasto wkładamy na 10 min do zamrażalnika.Wyjmujemy i rozwałkujemy je(musi byc troche grubsze niż na pierogi)
Wycinamy kółeczka (ja akurat wycinałam literatką)Formujemy palcami gwiazdki w srodku każdego ciastka robimy mały dołeczek i dodajemy w dziurke dżem.Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wtedy sie nie przypalą) i pieczemy ok 15-20 min w tem 200 stopni.
Gotowe cisteczka można posypać cukrem pudrem. Życze smacznego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Asiula21332 27 października 2011Zgłoś do usunięcia
Dokładnie,zapomniałam dopisac o smietanie.Dziekuje:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 27 października 2011Zgłoś do usunięcia
To jest ciasto kruche,ja do takiego zawsze dodaję z 2 łyżki gęstej śmietany,nie ma wtedy problemu ze zlepianiem ciasta a wypieki wychodzą doskonałe i bardzo kruchutkie:-)Pozdrawiam3 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 27 października 2011Zgłoś do usunięcia
A ja miałam duże żółtka,przecztawszy komentarz dałam stopniowo mąkę ok 3,5 szkl i wyszły ciasteczka super.Wg mnie margaryna tortowa z Biedronki jest lepsza.5 Kto głosował? | Odpowiedz

Asiula21332 22 października 2011Zgłoś do usunięcia
Bo to jest bardziej kruche ciasto,nie takie jak na pierogi ze łatwo sie rozwałkowuje,trzeba bylo jeszcze pare zoltek dodac zeby ciasto sie zlepiło.Widac cos było nie tak skoro nie wyszły...!3 Kto głosował? | Odpowiedz

Anetka79 22 października 2011Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam te ciasteczka i niestety nie jestem zadowolona. Po pierwsze z podanych składników bardzo ciężko zagnieść ciasto pomimo dodatku nawet nie jednego a dwóch żółtek, a przy rozwałkowywaniu jest tak kruche i sypkie że nijak nie da się z nim pracować. Ciasteczka wyszły suche, twarde i przesłodzone. Nie smakowały mi6 Kto głosował? | Odpowiedz