Do góry

Desery Przepis na:

Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami

Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 253

Dodano:

Odsłon: 81

tort idealny na święta wielkanocne. Dzieci będą zachwycone :)

Składniki

  • Biszkopty x2:
  • - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki tortowej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:
  • - 8 dag margaryny Kasia - 2 łyżki cukru pudru - 10 dag mlecznej czekolady
  • Dodatkowo:
  • - 5 łyżek dżemu wiśniowego
  • krem maślany:
  • - 100 g miękkiego masła 82% - 82,5 g cukru pudru - 1,5 łyżki zimnego mleka - sok z cytryny do smaku - barwnik spożywczy:różo
  • Polewa:
  • - 5 dag gorzkiej czekolady - 55 ml śmietanki kremówki 30%
  • Do dekoracji:
  • - czekoladowe zajączki, herbatniki, czekoladowe jajka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drip cake z czekoladowym zajączkiem i słodyczami

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.

  2. Krem czekoladowy: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego margaryny i ucieramy.

  3. Przekładanie: Tort przekładamy następującymi warstwami: (od dołu)

    biszkopt

    krem czekoladowy

    biszkopt

    dżem wiśniowy

    biszkopt

    krem czekoladowy

    biszkopt

  4. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Krem mieszamy z barwnikiem. Różowym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.

  5. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.


  6. Dekoracja: Tort dekorujmy słodyczami. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń