Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 791
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4707
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 791
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4707
Składniki
W rondelku rozpuść margarynę, ale jej nie ugotuj. W drugim rondelku podgrzej mleko (jak włożysz palec, to masz się nie sparzyć). Do mleka wsyp łyżkę cukru i wkrusz kostkę drożdży, wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli (tak na końcu łyżeczki), jaja, wystudzoną margarynę i rozpuszczone w mleku drożdże.
A teraz zabawa: prawą rąsię w ciasto i mieszamy, i dobrze klepiemy. Tak długo się bawimy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od ręki. Jak jest za bardzo maziowata - dosyp mąkę. Gotowe ciasto wyłóż na dużą blachę.
Zrób kruszonkę z mąki, cukru i margaryny, lub z mąki, cukru, margaryny i kakao. Proporcje: szklanka cukru, pół kostki margaryny i tyle mąki, żeby się dobrze zlepiło, a potem dobrze kruszyło. Czyli musi się z tego zrobić kulka.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Musisz dostosować czas do swojego piekarnika. Nie nastawiaj też zbyt wysokiej temperatury. Pyszne na ciepło i na zimno, z mlekiem, z kawą zbożową i za dwa dni, wysuszona, posmarowana masłem.
Smacznego!