Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24970
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24970
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 115
Składniki
W rondelku rozpuść margarynę, ale jej nie ugotuj. W drugim rondelku podgrzej mleko (jak włożysz palec, to masz się nie sparzyć). Do mleka wsyp łyżkę cukru i wkrusz kostkę drożdży, wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli (tak na końcu łyżeczki), jaja, wystudzoną margarynę i rozpuszczone w mleku drożdże.
A teraz zabawa: prawą rąsię w ciasto i mieszamy, i dobrze klepiemy. Tak długo się bawimy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od ręki. Jak jest za bardzo maziowata - dosyp mąkę. Gotowe ciasto wyłóż na dużą blachę.
Zrób kruszonkę z mąki, cukru i margaryny, lub z mąki, cukru, margaryny i kakao. Proporcje: szklanka cukru, pół kostki margaryny i tyle mąki, żeby się dobrze zlepiło, a potem dobrze kruszyło. Czyli musi się z tego zrobić kulka.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Musisz dostosować czas do swojego piekarnika. Nie nastawiaj też zbyt wysokiej temperatury. Pyszne na ciepło i na zimno, z mlekiem, z kawą zbożową i za dwa dni, wysuszona, posmarowana masłem.
Smacznego!