Desery Przepis na:
Drożdżówki z serem

Składniki
- CIASTO:
- 350 g mąki
- 35 g drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 2 żółtka
- 1/3 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 200 g twarogu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- cukier do smaku
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- Dodatkowo: mąka do oprószania
- białko do posmarowania
- lukier
> 6 os. | 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
-
W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę.
-
Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.
Zwijamy do środka jeden bok.
Następnie nakładamy drugi bok.
Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.
Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.
Komentarze do przepisu (6)

marysiaz 23 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
zakręcone pyszności :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kantarella 29 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Wlasnie sie pieka, dziekuje za przepis :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

beeatka88 28 marca 2014Zgłoś do usunięcia
zajefajne i smaczne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 27 marca 2014Zgłoś do usunięcia
moje też :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 27 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Moje też ulubione.0 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 27 marca 2014Zgłoś do usunięcia
I moje również. Pycha ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz