Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 652

Dodano:

Odsłon: 6362

moje ulubione drożdżówki

Składniki

  • CIASTO:
  • 350 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • cukier do smaku
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • Dodatkowo: mąka do oprószania
  • białko do posmarowania
  • lukier
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

  2. W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę.

  3. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem.
    Zwijamy do środka jeden bok.
    Następnie nakładamy drugi bok.
    Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.

    Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń